Advies voor web startups: vijf lessen geleerd van SolidShops.com

Published on Jul 18, 2011

Binnenkort lanceer ik samen met Dries onze startup SolidShops.com, een online applicatie die zich richt op web designers en webontwikkelaars die voor klanten (of voor zichzelf) graag op een eenvoudige en betrouwbare manier webwinkels willen opzetten. Wie graag een beta uitnodiging ontvangt voor deze applicatie kan een reactie achterlaten onderaan deze post.

Schrijf in je reactie waarvoor je de applicatie wil gebruiken, als we je idee interessant vinden doen wij de rest. In dit artikel delen we graag enkele zaken die we geleerd hebben tijdens de uitbouw van SolidShops.com. Zo zijn er toch een aantal valkuilen waar je voor moet opletten wanneer je aan je eigen startup begint te werken. SolidShops: ecommerce for web designers

1. Hoge pieken, diepe dalen

That's right, naast hoge pieken zal je ook diepe dalen tegenkomen, zeker wanneer je de vooropgestelde launch date niet blijkt te halen. Zelf hebben we de fout gemaakt om onze lanceerdatum meermaals uit te stellen. Een enkele keer hebben we dat gedaan omdat we van mening waren dat we toch niet konden lanceren zonder deze of die feature. Een andere keer hadden we niet de beschikbare tijd voorhanden die we hadden ingepland om een bepaalde functionaliteit klaar te krijgen.

Wat de reden van uitstel ook moge zijn: probeer dit te vermijden. Het uitstellen van lancering zorgt telkens voor een gevoel van demotivatie en als er één ding is dat je wil vermijden als je - vaak na je andere job - lange uren moet draaien voor je startup, dan is het wel demotivatie. Het is beter om een half product te lanceren met een beperkt aantal features, dan om een half afgewerkt product op te leveren. Ups and Downs Ups & Downs: foto door James Cridland Wees bereid om opofferingen te maken wanneer je voor je startup wilt gaan. Zo heb ik naast GoodBytes ook een job als docent op de Lessius hogeschool in Mechelen.

Als je daarbuiten nog een startup wilt opbouwen, dan spreekt het voor zich dat daar andere hobby's of activiteiten voor moeten sneuvelen. Ook mijn partner heeft een fulltime job waarna hij als het al donker is in actie schiet voor SolidShops. "If you aren't prepared to walk the extra mile, don't even bother putting your shoes on.

2. Vier kleine successen

Om die demotivatie tegen te gaan dien je voor jezelf en voor je team kleine targets te stellen die je telkens kan vieren zodra je ze behaald hebt. Deze targets kunnen het bereiken van een bepaalde tussenversie 0.6 zijn of het afwerken van een stuk functionaliteit van je applicatie. Kleine sprongen voorwaarts zijn belangrijk om even bij stil te staan en om kort te vieren met een biertje in de hand. Vooral wanneer je vaak vanop afstand samenwerkt is het cruciaal om je partner(s) of team in den levende lijve regelmatig te zien en te spreken.

Kleine successen vieren zijn daarvoor ideale momenten om op een ontspannen manier over de toekomst en richting van je applicatie te spreken. Het vieren van die succesjes hoeft niet veel te kosten. Een simpele lunch, een kleine drink of zelfs gewoon een flesje wijn kraken thuis of op kantoor is vaak voldoende.

3. Werk met een partner

Een vliegtuig wordt het best bestuurd met meerdere mensen [uit "Outliers, the story of success" van Malcolm Gladwell]. Dat komt omdat twee piloten meer opmerken en zien dan slechts één piloot die wel eens een off-day kan hebben. Net zoals een goede co-piloot onontbeerlijk is om een vliegtuig te besturen helpt een goede partner om alle schitterende ideeën die je in je hoofd hebt zitten eerst af te toetsen voor je zomaar begint te ontwerpen en te programmeren. Zo spenderen wij regelmatig enkele uren aan het discussiëren over bepaalde features in de applicatie of over de richting die we willen uitgaan. Cockpit Cockpit: foto door Ben Fitzgerald Tot nu toe hebben al die conversaties en die onderlinge communicatie - hoe moeilijk of frustrerend dat soms ook was - ervoor gezorgd dat SolidShops.com een béter platform is geworden dan het had kunnen zijn als we de applicatie op ons eentje hadden uitgebouwd in plaats van met twee. Successen vieren of uit een dal kruipen doe je bovendien liever niet in je eentje. Bij het uitbouwen van een startup komt enorm vele werk kijken, meer dan je initieel ingeschat zal hebben.

Afhankelijk van het type applicatie dat je uitbouwt denk ik hier aan volgende facetten: server security, automatisatie van processen zoals one-click-deployment, schrijven van content, een blog onderhouden, actief zijn op Twitter en andere social media, support voorzien voor je (toekomstige) klanten, uitvoeren van user tests, bijsturen van schermen die door klanten niet goed ervaren worden, ... en ga zo maar door. Zelfs al ben je goed op al die terreinen, dan nog zal de som van twee personen groter zijn dan enkel maar de som van hun capaciteiten. Is dat niet zo, dan zoek je misschien beter een andere partner.

4. Word zo lui mogelijk!

Uiteraard bedoelen we hiermee niet dat je jezelf in je jogging voor TV mag leggen, of toch nu nog niet. Wat we wel bedoelen is dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk mag en zelfs moét maken. In de vorige stap hadden we had bijvoorbeeld al kort over one-click-deployment. Als je een nieuwe versie van je applicatie lokaal hebt klaarstaan, dan wil je die zonder fouten en zo snel mogelijk op je productieserver krijgen. Daarvoor zal je zelf de processen moeten opzetten om zaken te automatiseren zoals het veilig instellen van de rechten op al je bestanden. Lazy Dazy Lazy Dazy: foto door H. Michael Karshis Doe dit zo snel mogelijk. Het ontwikkelen van web apps kenmerkt zich door het deployen van meerdere versies per maand, week of zelfs per dag. Dan verlies je graag geen tijd aan het manueel opladen van je bestanden om daarna te merken dat je enkele files niet goed zijn opgeladen of dat de permissies niet veilig ingesteld zijn. Wij maken voor deployment gebruik van zelfgeschreven shell scripts in Linux in combinatie met de schitterende tool Phing. Welke tools je gebruikt maakt niets uit, zolang ze je maar helpen om sneller en beter te ontwikkelen. Neem jezelf en je team zoveel mogelijk routinewerk uit handen en automatiseer stappen die je jezelf regelmatig opnieuw ziet uitvoeren.

5. Starten is de moeilijkste stap

Erg cliché, maar waar: starten is de moeilijkste stap. Er zijn erg veel mensen die met wilde plannen in hun hoofd zitten. Zo lang die plannen in hun hoofd blijven zitten wordt er niemand beter van. Heb geen schrik om je eigen idee te vertellen aan zoveel mogelijk mensen. Zonder uitvoering is het idee toch niets waard.

Als je je idee kan vertellen aan een tiental mensen zal je snel aanvoelen of er iets in je idee zit waar mensen interesse in hebben of niet. Als je twijfelt aan je eigen kunnen, denk dan eens aan die honderden of zelfs duizenden kleine bedrijfjes of KMO's die je tegenkomt wanneer je met je wagen onderweg bent. Al die bedrijven maken op één of andere manier een verschil in de wereld, al die bedrijven stellen mensen te werk. Niet iedereen hoeft Mark Zuckerberg te zijn en niet iedereen hoeft zo groot te worden als Google. Start Start: foto door Rich Anderson Je eigen startup starten en uitwerken kan de start zijn van je eigen droomjob. En die job heb je dan zelf helemaal in de hand. Lukt het die keer niet, dan is er niets dat je ervan weerhoudt om het nog eens opnieuw te proberen. Het is voldoende om de bal één keer goed te raken, zelfs na enkele pogingen. Uiteraard zijn bovenstaande lessen persoonlijk en misschien niet voor iedereen van toepassing.

Geniet om af te sluiten van onderstaande quote en vergeet niet om ons te laten weten waarvoor jij SolidShops.com zou gebruiken. Hou daarna je mailbox in de gaten! "People know you for what you've done, not for what you plan to do." ~ Author Unknown

No comments? But that’s like a Gin & Tonic without the ice?

I’ve removed the comments but you can shoot me a message on LinkedIn to keep the conversation going.