Werk efficiënter via ROWE: Results Only Work Environment

Published on Jul 18, 2011

Werken van 9 to 5, voor sommigen is het een hel, voor anderen de perfecte invulling van een werkdag. Zelf hecht ik enorm veel belang aan de vrijheid om zelf te kiezen hoe ik mijn dag invul. Als freelancer kan ik ongeveer werken wanneer en waar ik wil en enkel aan die projecten waar ik volledig achter sta. De perceptie die buitenstaanders vaak hebben over freelancers is dat ze nooit hoeven te werken en enkel maar op een terrasje zitten overdag om 's avonds een factuur uit te sturen.

Zo werkt het natuurlijk niet. Klanten willen (terecht) dat hun websites zo snel mogelijk opgeleverd worden en op de hogeschool waar ik les geef verwachten studenten ook lessen van een hoog niveau. Goed werk proberen leveren kan binnen vast afgelijnde kantooruren zoals op zo veel plekken, maar het kan volgens mij beter. Door mensen vrijheid te geven wanneer ze werken en waar ze werken.

ROWE: Result Only Work Environment

Ik ben fel gekant tegen het presteren van werkuren, zomaar "omdat het zo hoort". In mijn vorige job als consultant was het verplicht om tussen bepaalde uren "aanwezig" te zijn, puur omdat het zo hoorde. Er was geen haan die ernaar kraaide als je werk vroeger klaar was of helemaal niet klaar was (dat laatste probeer je best niet te vaak), zolang je maar je uren deed om door te factureren aan de klant. Daar kon ik me niet in vinden. 9 to 5? No Thanks Voor mij is het eindresultaat belangrijk en enkel dat. Een website die tot in de puntjes is afgewerkt, dat is wat mijn klanten willen zien. Voor hen maakt het niet uit of daar 40 uur of 80 uur aan gewerkt werd, hoe minder hoe liever. Het maakt voor hen ook niet uit dat ik overdag ben gaan sporten en in de avonduren de website heb ontworpen.

Zolang het werk maar binnen de vooropgestelde deadline en budget wordt afgewerkt. Dat is exact waar ROWE over gaat. Binnen een Result Only Work Environment zijn werknemers veel vrijer in het invullen van hun werkuren dan in een andere omgeving, zolang de resultaten maar zijn wat ze moeten zijn. Is het niet veel beter om mensen vrij te laten en ze te laten werken in de voor hen optimale werkomstandigheden? De motivatie van je team zal er in ieder geval niet op achteruit gaan.

Werken mensen minder hard via ROWE?

Ik kan er prat op gaan dat ik meer werkuren presteer dan iemand die van 9 tot 5 op zijn kantoor zit. Soms werken op zaterdag of vrijdagavond? Het hoort erbij. Maar evengoed zorg ik ervoor dat ik tijdig mijn portie beweging en ontspanning krijg wanneer ik die nodig heb, om 11u of 15u, maakt niet uit. Als iemand in een stoffig kantoor "aanwezig" is van 9 to 5 lijkt het me een utopie om te denken dat die persoon continu productief is op het halfuurtje pauze tijdens de middag na. Een mens is niet gemaakt om zo lang aan een stuk gefocust te zijn en het gebrek aan beweging in dit computertijdperk doet er ook geen deugd aan.

Een uurtje gaan joggen op de middag maakt je gedachten leeg en zorgt ervoor dat je daarna met méér energie opnieuw aan de slag kan gaan. ROWE staat volledig los van het aantal uren dat er gewerkt wordt. Iemand die meer vrijheid krijgt in het verdelen van zijn tijd zal niet meer of minder werken, maar zal op een andere manier werken. Meer 's avonds, meer in de vroege ochtend, ... alles kan, zolang de focus maar blijft liggen op het opleveren van een correct eindresultaat.

Wat met controle van werknemers?

Een tikklok is een eenvoudig middel om je corporate slaves binnen de lijntjes te laten lopen. Controleer aan het eind van de maand of iedereen zijn of haar uren "aanwezigheid" heeft gedaan en je bent er vanaf. Maar wordt er ook waarde gehecht aan het werk dat je mensen hebben opgeleverd?  Focus op kwaliteit van het opgeleverde werk, niet op de tijd dat mensen binnen je muren hebben gespendeerd. Als het eindresultaat er niet is, weet je snel waar je je medewerkers op moet aanspreken.

To ROWE or not to ROWE, that's the question

Uiteraard bestaan er situaties waarbij ROWE geen haalbare oplossing is. Ik kan me inbeelden - met dit mooie lenteweer - dat bierproducenten bijvoorbeeld dagelijks hun arbeiders in vaste ploegen moeten laten werken om hun voorraad op peil te kunnen houden. Evenzeer zijn er bedrijven die veel baat hebben bij vaste kantooruren waarbij hun personeel steeds bereikbaar is en waar interactie tussen de personeelsleden belangrijk is.

Ook niet iedereen is geschikt om volgens de principes van ROWE te werken. Sommigen gaan de vrijheid nemen, zonder de nodige resultaten op te leveren. ROWE of geen ROWE, wat uiteindelijk telt, is dat iedereen werkt op die manier die de beste resultaten oplevert, zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak. Ik ben benieuwd hoe anderen hierover denken. Hoe werk jij best?

No comments? But that’s like a Gin & Tonic without the ice?

I’ve removed the comments but you can shoot me a message on LinkedIn to keep the conversation going.