De beste webdesign opleiding?

Published on Aug 17, 2008

Mijn passie is mijn job geworden en elke dag dank ik de webgoden dat ik mijn brood en espresso kan verdienen met wat ik graag doe: websites en webapplicaties bouwen. Bovendien heb ik het geluk dat ik mijn kennis kan delen met mijn studenten aan de Lessius Hogeschool Mechelen, sinds kort gefuseerd tot Thomas More.

Cut the crap, welke opleiding moet ik volgen?

Startende internauten stellen me regelmatig de vraag welke opleiding ze best kunnen volgen om net als ik hun kost te kunnen verdienen als zelfstandig internetondernemer (is dat een bestaand woord?) of als webspecialist in een internetbedrijf / reclamebureau / enzovoort. Het is eenvoudig om hier een antwoord op te geven: er bestaat niet zoiets als die ene opleiding die er gegarandeerd voor zal zorgen dat je een succesvol of creatief webontwerper zal worden.

Een opleiding geeft je wél de basis mee om zélf op een professionele manier te kunnen groeien binnen je vak. Zo doceer ik zelf enkele webgerelateerde vakken zoals webtechnologie (HTML, CSS, Javascript en jQuery), websiteautomatisatie (PHP & MySQL), nodejs+mongodb en webserverbeheer (Linux) binnen de bachelor opleiding Interactive Multimedia Design of kort gezegd IMD.

Wat misschien interessanter is voor studenten in spé is dat ik zelf nog aan deze school heb gestudeerd binnen de voorloper van deze opleiding, hoewel er toen nog maar met mondjesmaat sprake was van webdesign, laat staan dat we toen uitgebreide cursussen hierover kregen. Kort gezegd heb ik destijds een informaticaopleiding gevolgd waar webdesign wel aan bod kwam, maar absoluut niet zo uitgebreid zoals we het nu doceren binnen de opleiding IMD.

Als freelancer, ex-student en nu docent aan Thome More hoop ik voor webdesigners in wording een eerlijke houvast te bieden als men zich de vraag stelt hoe men een goed webspecialist kan worden.

Is IMD in Mechelen de beste webdesign opleiding?

Is IMD nu de beste opleiding om webdesign te leren? Het antwoord is: niet noodzakelijk. Raad ik de opleiding dan aan: ja, zonder twijfel. Zoals u hierboven kon lezen heb ik zelf ook geen IMD gevolgd, die richting bestond toen helaas nog niet. Minstens even belangrijk als de opleiding die je volgt is namelijk je interesse en passie voor het vak, zo heb ik zelf mogen ondervinden.

Zonder doorzettingsvermogen, hard werk en een passie voor het vak zal je in mijn ogen nooit een goed webontwerper worden, maakt niet uit welke opleiding je hebt gevolgd. Heb je deze interesse wel en hou je ervan om jezelf continu bij te scholen dan is IMD wél een schitterende richting waar je veel zal leren en waar je de nodige materie zal meekrijgen om een goed webontwerper te kunnen worden. Dit neemt niet weg dat er uitzonderingen bestaan die bijvoorbeeld klassieke muziek gaan studeren en achteraf toch een goed webondernemer worden.

Vandaar: geen enkele studierichting is een garantie dat je goed in je vak zal worden, maar het helpt natuurlijk wel een pak. Sommige van mijn eerstejaarsstudenten binnen IMD leveren al schitterend werk af, ik kijk er dan ook naar uit om hen te zien evolueren in hun driejarige opleiding naar professionals die een echte meerwaarde te bieden hebben aan hun toekomstige klanten. Wat ik nog meer hoop natuurlijk is dat ik voor mijn studenten iets kan bijbrengen dankzij mijn ervaring als freelance web professional (yeah, klinkt goed!) en dat ik hen inspiratie kan geven om vérder te gaan binnen hun vak.

Conclusie

Laten we in alle eerlijkheid concluderen dat er niet zoiets bestaat als dé enige beste opleiding om een goed web professional te worden. Er hangt veel van jezelf af, ongeacht of je nu 3 jaar, 5 jaar of helemaal niét gestudeerd hebt. Het laatste zou ik afraden ondanks het feit dat er natuurlijk self-taught miljonairs bestaan.

Wil je goed worden in je vak, vraag je dan af of de passie er is om werkelijk iets met je vak te gaan doen. Dat in combinatie met een goede opleiding zal je al een heel eind op weg zetten. Interactive Multimedia Design is dan één van de geschikte studiemogelijkheden voor wie zich interesseert in webontwerp, animaties, programmeren voor het web en meer.

Als studenten vragen hebben over de opleiding Interactive Multimedia Design of over het leven als freelancer binnen deze constant evoluerende sector: shoot via twitter @GoodBytes of stuur me een mailtje!

No comments? But that’s like a Gin & Tonic without the ice?

I’ve removed the comments but you can shoot me a message on LinkedIn to keep the conversation going.